Nee, je bent nooit te oud om iets te leren

Zhao Shunjin uit Hangzhou, in het zuiden van China, heeft leren schrijven en lezen. Geen schokkend wereldnieuws, maar de Chinese vrouw is wel een kranige dame van 100 oud. Zhao kreeg nooit de kans om naar school te gaan. Een frustratie die ze haar hele leven lang meedroeg, tot nu dus.
Zhao toont trots haar naam die ze zelf schreef.

Zhao raapte in juni haar moed bij elkaar en verklaarde op een familie-etentje dat ze wilde leren schrijven en lezen. En zo geschiedde. De 100-jarige schreef zich in voor een cursus die georganiseerd werd door sociale werkers. 

Zij schrokken zich een hoedje toen ze achter de leeftijd van Zhao kwamen. Want de cursus trekt normaal een ietwat jonger publiek aan. Toch gaven ze de vastberaden dame een kans. Na een tiendaagse training en met de hulp van haar lesgevers en familie kan Zhao nu meer dan 100 Chinese karakters schrijven en lezen. Zhao oefende elke dag  twee uur.

"Mama, jij bent de beste!"

Toen Zhao haar getuigschrift kreeg, riep haar zoon Luo Rongsheng trots: "Mama, jij bent de beste!" Het was ook Luo die zijn moeder haar naam leerde schrijven. "Ik schreef haar naam op een papier met een stift zodat ze het goed kon zien. Ze zat daar en probeerde een uur lang haar naam te kopiëren." 

Volgens Luo is haar ongeletterdheid altijd een grote frustratie geweest. Zo vertelde hij aan CNN dat zijn moeder verkoopster was van groenten in haar dorp. In de jaren 50 kreeg ze een grote bestelling te verwerken van een universiteit. Maar ze kon de bestelling niet lezen en moest kilometers ver wandelen om iemand te zoeken die wel kon lezen. "Ze zei achteraf tegen me: ik heb genoeg geleden. Mijn kinderen moeten naar school gaan."

lees ook