Reddit gaat ongepaste inhoud verbergen op site

Reddit, de populaire Amerikaanse sociale nieuwswebsite, past zijn beleid over ongepaste inhoud aan. Stuitende inhoud wordt niet langer gebannen, maar gebruikers zullen een login nodig hebben om er toegang toe te krijgen.
2015 Getty Images

Illegale inhoud, zoals beelden van kindermisbruik, blijft compleet verboden. "De afgelopen dagen hebben we zwaar gediscussieerd", zegt de nieuwe CEO Steve Huffman. "We zijn het erover eens dat dit ons toelaat om inhoud te weren waar we ons als bedrijf niet mee willen associëren, maar dat we individuen ook nog de vrijheid laten om te bekijken wat ze willen."

De aankondiging komt er na een woelige week bij Reddit waarin er veel commotie was over het beleid en waarin ook CEO Ellen Pao gedwongen werd tot ontslag.

Op Reddit kunnen links over elk mogelijk onderwerp gedeeld en beoordeeld worden. De populairste verhalen drijven zo boven. De site is onderverdeeld in "subreddits", subfora waarin specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld technologie of wereldnieuws aan bod komen.

Er bestaan echter ook subfora waar bijvoorbeeld beelden van dode lichamen of extreem racistische inhoud gedeeld worden. Dit materiaal zal Reddit nu verbergen, maar niet deleten, zegt Huffman. "Voor dit materiaal zal je een login nodig hebben, het zal niet opduiken in zoekresultaten of publieke lijsten."

Er is al langer veel discussie over de inhoud van bepaalde subfora van Reddit, maar niet iedereen is het erover eens dat Reddit nu de juiste beslissing neemt. Sarah Jeong, de auteur van "The internet of garbage", noemt het op de website van BBC "een beslissing die de vrijheid van mening niet vrijwaart, maar ook het imago van Reddit niet echt opkrikt".