Tientallen doden bij aanslagen van Boko Haram

In het noordoosten van Nigeria zijn naar schatting 100 doden gevallen bij verschillende zelfmoordaanslagen in de steden Gombe en Damaturu. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van de terreurgroep Boko Haram, die op die manier de eerste dag van het Suikerfeest verstoort, op het einde van de islamitische vastenmaand ramadan.
Archieffoto

Boko Haram lijkt zich niet te storen aan de hardere aanpak die Mahammadu Buhari heeft aangekondigd, de nieuwe Nigeriaanse president. De afgelopen maand is er zelfs sprake van een heropflakkering van het geweld in het noordoosten van het land. Eerder was het Nigeriaanse leger er met de hulp van buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen in geslaagd de terreurgroep enigszins terug te dringen. 

Vorig jaar had Boko Haram de controle over een gebied dat zowat even groot was als ons land. De laatste maanden zijn de rebellen uit de steden verdreven, maar ze lijken nu te opteren voor een soort guerrillatactiek waarbij ze aanvallen uitvoeren en zich onmiddellijk weer terugtrekken.

Voor Buhari is Boko Haram verslaan een topprioriteit. Mede daarom heeft hij eerder deze week de opperbevelhebber van het leger vervangen. 

Ook in Tsjaad blijft Boko Haram actief. Vanmorgen viel de terreurgroep een militaire post aan bij het Tsjaadmeer. Eén soldaat en 19 rebellen kwamen daarbij om.