10.000 euro voor "spookluchthaven" Ciudad Real

De Chinese investeringsmaatschappij Tzaneen heeft de Spaanse privéluchthaven Ciudad Real gekocht voor de schamele som van 10.000 euro. De maatschappij kreeg het vastgoed toegewezen tijdens een openbare verkoop. De Chinezen waren enige bieders.

De bedoeling is om van de leegstaande luchthaven een hub te maken voor de Chinese export naar Europa. Van hieruit zouden dan kleinere vluchten vertrekken naar diverse landen in Europa. 

Met een bedrag van 10.000 euro doen de Chinezen alvast een koopje. De bouw van de luchthaven, waarvoor het startschot gegeven werd in 2006, kostte ruim 1 miljard euro. De verkoopprijs was aanvankelijk enkele tientallen miljoenen euro's. Maar uiteindelijk is het bedrag dus serieus afgezwakt.

Symbool van de crisis

De startbaan met de wat ongelukkige naam Don Quichot, naar het verwarde personage uit het boek van Miguel de Cervantes, is ruim 4.000 m lang. De bedoeling was om van hieruit hoofdzakelijk voedingswaren te verdelen en een verbinding te vormen met de luchthaven van Madrid.

Ryanair was de enige carrier die op Ciudad Real vloog. Maar dat was een kwestie van een paar maanden. Later waren er drie maal per week vluchten van de Spaanse lagekostenmaatschappij Vueling, die gesubsidieerd werden door lokale overheid.

Ciudad Real vroeg in 2009 bescherming aan tegen zijn schuldeisers. In 2010 moest de luchthaven het faillissement aanvragen. Sinds 2012 zijn de gebouwen dicht. Het zoveelste prestigieuze bouwproject dat een sprekend symbool werd voor de Spaanse crisis.

Nieuwe investeringen

Afwachten nu of er binnenkort weer vliegtuigen landen en opstijgen in Ciudad Real. Tzaneen heeft alvast plannen om grond en gebouwen bij te kopen, goed voor een investering van 60 tot 100 miljoen euro. Andere bieders kunnen die plannen nog dwarsbomen, als ze binnen een dikke drie weken 28 miljoen euro op tafel leggen. Dat is 70 procent van de geschatte waarde.

AP2011

Meest gelezen