"Misschien moeten we onze aanpak herzien"

De hinder door de spoorstaking van vakbond ASTB blijft beperkt en dat stemt het ASTB tot nadenken. "Misschien gaan we onze aanpak herzien." De spoorbond beslist volgende week of ze doorgaat met de zaterdagstakingen. Vandaag rijdt door staking amper 1 op de 10 treinen niet.
Archieffoto

Vanmorgen rond 6.30 uur begon de kleine, niet-erkende spoorvakbond Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) aan zijn eerste van de zeven geplande zaterdagstakingen. Het ASTB wil vanaf vandaag tot eind augustus elke zaterdag van 3 uur 's ochtends tot zondagochtend 3 uur het werk neerleggen om betere loonvoorwaarden en werkomstandigheden te eisen.

Maar de staking leidt niet tot al te veel hinder. Volgens de NMBS rijdt slechts 1 op de 10 treinen niet uit. "De voornaamste hinder situeert zich op de lijn tussen Antwerpen en Hasselt. In de richting van de kust verloopt het verkeer relatief normaal", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zet de NMBS extra personeel in.

"Plan B van de NMBS heeft goed gewerkt"

Het ASTB is verwonderd dat er toch zoveel treinen rijden. "Het plan B van de NMBS heeft goed gewerkt", aldus de vakbond. Volgens de ASTB-woordvoerder heeft het professionele geweten van bepaalde leden de bovenhand genomen. "We gaan onze manier van handelen misschien herzien", klinkt het nog. De vakbond zal begin volgende week beslissen of ze, zoals gepland, elke zaterdag in de vakantie zal staken.