"Nog geen aanwijzingen voor verband tussen schutter Chattanooga en IS"

Er zijn nog geen aanwijzingen dat de dader van de schietpartij op legergebouwen in Chattanooga (VS) banden had met IS. Dat zegt de FBI, die een onderzoek voert naar het motief voor de aanslag. Vier militairen kwamen bij de schietpartij om het leven. Ook de schutter werd doodgeschoten.

Amerikaanse media speculeren dat de dader, de 24-jarige Mohammad Youssuf Abdulazeez, banden zou hebben met Islamitische Staat. Maar de FBI zegt dat het nog geen aanwijzingen heeft "dat de aanslag geïnspireerd of aangestuurd werd door IS".

"We nemen op dit moment aan dat de daad enkel van hemzelf uitging", aldus speurder Ed Reinhold op een persconferentie. De schutter gebruikte minstens twee jachtgeweren en één handvuurwapen, die hij legaal zou hebben gekocht. Hij handelde alleen.

De FBI voert een onderzoek naar terroristische motieven, maar dat betekent nog niet dat het om een terreuraanslag gaat, luidde het nog. De pc en het internetgebruik van de dader worden nu onder de loep genomen. De man zou ook enkele maanden naar Jordanië zijn afgereisd.

De schutter opende eerst het vuur op een militair rekruteringscentrum in Chattanooga. Daarbij viel één gewonde die intussen het ziekenhuis heeft kunnen verlaten. Een half uur later opende hij ook het vuur in een tien kilometer verderop gelegen militair ondersteuningscentrum van de Amerikaanse marine. Daar werden vier mariniers doodgeschoten, waarna de schutter zelf gedood werd door de politie.