"Teleurstellend dat video uit familiearchief wordt misbruikt"

De Britse boulevardkrant The Sun heeft op haar website een videofilm uit 1933 geplaatst, waarin te zien is hoe de Britse koningin Elizabeth als jong meisje de Hitlergroet brengt. Buckingham Palace reageert "ontgoocheld".

Op de zwart-witfilm van amper 17 seconden is te zien hoe de huidige Queen, toen amper 7 jaar oud, de rechterarm strekt. Ook haar moeder Elizabeth ("Queen Mum) en haar oom, de latere koning Edward VIII, brengen de Hitlergroet. Kleine zus Margaret heft spelenderwijs de linkerarm. "Their Royal Heilnesses" kopt de site, een woordspeling met de woorden "Highnesses" (Hoogheden) en "Heil Hitler", de Hitlergroet.

Volgens The Sun werden de beelden in 1933 of 1934 gedraaid op Balmoral, het kasteel bij Aberdeen in Schotland, vooral bekend als zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Hitler was toen pas aan de macht in Duitsland, maar de precieze omstandigheden waarin dit filmpje werd gedraaid, zijn niet bekend.

Mogelijk werden de dames aangespoord door hun oom en toekomstige koning Edward, toen nog prins van Wales. Hij werd er al herhaaldelijk van beschuldigd nazisympathieën te hebben gekoesterd. Twee jaar voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, had hij een ontmoeting met Hitler.

Buckingham Palace reageert teleurgesteld. "Het is teleurstellend dat een film die 80 jaar geleden werd opgenomen en uit het familie-archief stamt, op deze manier wordt misbruikt", luidt het.

"Beelden van historisch belang"

Bij The Sun zien ze echter geen graten in de publicatie van de video, wel integendeel. "Het is de evidentie zelve, want het zijn beelden van historisch belang", verdedigt managing editor Stig Abell de beslissing van de krant. "Het is zeker niet onze bedoeling om de koningin of the Queen Mum in een slecht daglicht te plaatsen. Maar het zijn beelden die getoond móéten worden, want ze vertellen ons meer over de context van de vooroorlogse jaren."