Frankrijk ratificeert Akkoord van Doornik

Frankrijk heeft deze week het vernieuwde Akkoord van Doornik geratificeerd, bijna een jaar later dan België. Dat meldt Martine Fournier, burgemeester van Menen. De ratificering is een grote stap in de strijd tegen de grenscriminaliteit, want die akkoorden laten Belgische politiemensen toe op Frans grondgebied een verdachte te arresteren.

De ondertekening van het nieuwe akkoord tussen Frankrijk en België gebeurde al in 2013. Het federaal parlement in België zorgde voor de ratificering van het verdrag op 23 april 2014, maar het was, dit vaak tot ongenoegen van tal van grensburgemeesters en de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé, wachten op Parijs. "Uiteindelijk passeerde het dossier de Assemblée Nationale van Frankrijk op 25 juni en werd het deze week nog door de Franse Senaat goedgekeurd", weet Fournier.

Het akkoord is heel belangrijk in de strijd tegen de grenscriminaliteit. Het verdrag laat onder andere gemengde patrouilles en achtervolgingen over de grens heen toe. Eén van de voornaamste maatregelen is dat Belgische en Franse politiemannen voortaan hun operationele bevoegdheden, met inbegrip van de arrestatie, kunnen uitoefenen wanneer zij zich op het grondgebied van de andere partij bevinden, wat tot nu toe niet het geval was.

"Een daadwerkelijke bevoegdheid tot aanhouding op het grondgebied van de andere partij, bij een niet-gezamenlijke patrouillering, zou enkel kunnen in geval van betrapping op heterdaad binnen dit grondgebied. Met andere woorden, de aanhouding geldt nog niet voor dieven die stelen in België en in Frankrijk zijn. Maar de achtervolging is natuurlijk al een eerste belangrijke stap", reageert Fournier opgelucht. Ook betere gegevensuitwisseling, radiosamenwerking en afgestemd gebruik van nummerplaatherkenners, zitten omvat in het akkoord.

"Samenwerking nu ook juridisch onderbouwd"

Ook gouverneur Decaluwé reageert tevreden. "Dit is heel goed nieuws, want dit betekent dat de samenwerking tussen de Franse en Belgische politiediensten nu ook structureel maar vooral juridisch onderbouwd is. Vooral die gemengde patrouilles zijn enorm belangrijk. We hebben er lang moeten op wachten, maar de Fransen hadden ons beloofd om voor het zomerreces orde op zaken te stellen. Ze hebben hun woord gehouden."

Fournier en Decaluwé hopen dat het akkoord nu snel zal uitgevoerd worden. De Fransen moet België nu op de hoogte brengen van de beslissing. Normaal kan de uitvoering in september worden uitgerold.