Griekse banken opnieuw open, maar beperkingen blijven

De beperkingen op het afhalen van cash geld en de aankopen met kredietkaarten voor de Grieken worden licht versoepeld. Dat deelde het ministerie van Financiën zaterdag mee. Eerder raakte al bekend dat de Griekse banken, die al sinds 29 juni gesloten zijn, maandag opnieuw open zijn.

De Griekse banken zullen maandag opnieuw open gaan. De limiet van 60 euro per dag voor geldafhalingen blijft gehandhaafd, net als de kapitaalcontroles. Maar de Grieken kunnen vanaf maandag op een week tijd wel 420 euro afhalen.

Het verschil met voorheen is dat er op een dag meer dan 60 euro kan afgehaald worden, zonder daarbij de weeklimiet van 420 euro te overschrijden. Wie bijvoorbeeld de maandag 420 euro afhaalt, kan de rest van de week niets meer afhalen.

 

Kredietkaart voor Grieken in buitenland werkt

In het buitenland kunnen de Grieken nu wel hun kredietkaarten gebruiken, wat dus drie weken lang onmogelijk was. Overschrijvingen naar het buitenland zullen voorlopig enkel nog na goedkeuring door de Centrale Bank en het ministerie van Financiën.

De Griekse financiële sector zit al bijna drie weken op slot. Naast de banken is ook de aandelenbeurs in Athene nog in ieder geval tot maandag gesloten.

In Brussel werd vrijdag ingestemd met een overbruggingskrediet van ruim zeven miljard euro om Griekenland voorlopig overeind te houden.

Komende weken zal de Europese Commissie met de Griekse regering in onderhandeling gaan over het volledige derde leningenprogramma voor het noodlijdende Zuid-Europese land. Een aantal Griekse ministers heeft al laten weten stevig te zullen onderhandelen over alle voorwaarden.