Noodweer jaagt 15.000 scouts weg uit tenten

In Straatsburg hebben zowat 15.000 scouts hun kampterrein moeten verlaten wegens overvloedige regen. Er vielen 15 lichtgewonden. De scouts, onder wie ook een 30-tal Belgen, waren in Frankrijk bijeen voor een internationale meeting.
Eergisteren, bij de start van de bijkomst, zag het weer er nog goed uit.

De brandweer had het eerst over 35 gewonden, maar dat cijfer is uiteindelijk afgezwakt. Enkele scouts liepen door vallende tentstokken verzwikkingen, verstuikingen of botbreuken op. Volgens de organisatie zijn er geen zwaargewonden. Heel wat kleine tenten en installaties raakten beschadigd door het noodweer. Maar een grote, centrale tent overleefde de stortbui.

Bijeenkomst wordt voortgezet

Amper 24 uur na de start moest het volledige kamp ontruimd worden. De scouts, hoofdzakelijk jongeren tussen de 14 en 17 jaar, kregen onderdak in een evenementenhal vlak bij de plaats waar ze hun tenten hadden opgezet. Ze kregen dekens, water en een lichte maaltijd.

Volgens de organisatoren is het niet de eerste keer dat ze geconfronteerd worden noodweer op grote bijeenkomsten. Er is nooit sprake geweest van paniek en ze wisten dat ze na middernacht zware regenbuien mochten verwachten.

Intussen zijn de scouts op het kampterrein bezig herstellingen aan het uitvoeren. De internationale bijeenkomst duurt nog tot volgende week donderdag.