Westgate winkelcentrum weer open na aanslagen Al Shabaab

Het Westgate winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is vanaf morgen weer open. Op 21 september 2013 vielen er gewapende militanten van terreurorganisatie Al Shabaab binnen. Ze schoten 67 mensen dood.

Eén van de zwartste dagen uit de Keniaanse geschiedenis, zo wordt aanval van Al Shabaab genoemd, een vergeldingsactie voor de Keniaanse militaire tussenkomst in buurland Somalië. Drie dagen lang vochten veiligheidstroepen een verbeten strijd uit met de militanten.

Vandaag, 22 maanden later, is het puin geruimd. Morgen gaat het Westgate winkelcentrum weer open. Althans toch de helft van de winkels  Journalisten die een eerste verkenningsronde kregen, mochten het niet het volledige gebouw zien. Sommige delen raakten bij de aanval zo zwaar beschadigd, dat niet duidelijk is of ze opnieuw in gebruik genomen worden.

Extra veiligheidsmaatregelen

Het beloofde onderzoek naar de aanval is er nooit gekomen, wat de veiligheidsdiensten felle kritiek opleverde. Maar de veiligheid in het gebouw is enorm opgevoerd. Er staan onder meer security scanners, apparatuur voor het detecteren van explosieven en kogelvrije bewakingstorens.

Westgate ligt in een nette wijk en wordt druk bezocht door zowel Kenianen als expats. Winkeleigenaars hopen dat de extra veiligheidsmaatregelen het vertrouwen zullen herstellen en dat de klanten zullen terugkeren. De heropening komt er een week voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, die in Nairobi een top zal bijwonen.