"Forse daling btw-inkomsten te wijten aan stroomtarief"

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is er dit jaar een opvallende daling van de btw-inkomsten. Dat zou vooral het gevolg zijn van de btw-verlaging op elektriciteit die de vorige regering-Di Rupo heeft ingevoerd.

Vorig jaar heeft de regering van toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) de btw op elektriciteit verlaagd van 21% naar 6%. Dat gold toen echter enkel voor residentiële gebruikers, voor gezinnen dus.

De staf van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft nu opgemerkt dat de btw-inkomsten dit jaar 505 miljoen euro lager zullen uitvallen dan gepland. Dat zou vooral het gevolg zijn van die btw-verlaging van vorig jaar en dan nog vooral van "het oneigenlijk gebruik" van die verlaging.

Die verlaging was enkel bedoeld voor privé-gebruikers, maar door lacunes in de wetgeving zouden nu ook veel professionele en "gemengde gebruikers" beroep doen op die korting.

Volgens Financiën gaat het daarbij niet om bewuste fraude, maar om "oneigenlijk gebruik" waardoor een een grote "grijze zone" is en veel onduidelijkheid.

Hoe dan ook moet de regering daartegenover optreden, denkt de staf van Van Overtveldt, en er liggen een aantal opties op tafel. Dat hoeft niet noodzakelijk een optrekken naar het tarief van 21% te zijn, maar welke optie er dan uiteindelijk uit de bus komt, zien we wellicht volgende week.