"Van Chunk naar hunk, en mijn filmcarrière zat erop"

30 jaar geleden konden Amerikaanse jongeren niet genoeg krijgen van "The Goonies", een avonturenfilm van Steven Spielberg waarin een groepje jongeren op zoek gaat naar een verborgen schat, begraven door de legendarische piraat "One-Eyed Willy". Ook Europese jongeren zouden later de bioscoopfilm best weten te smaken. Het werd bovendien de start van een veelbelovende filmcarrière voor een aantal van de jonge acteurs. Al gold dat niet voor Jeff Cohen, die de rol vertolkte van de ietwat corpulente kluns Chunk, de grapjas van de Goonies-bende.

In tegenstelling tot Sean Austin ("Mikey" Walsh), die later vooral roem vergaarde als Samwise Gamgee in "Lord of the Rings", Corey Feldman ("Mouth" Devereaux), die nog schitterde in "Stand by me" en "The lost boys", en Josh Brolin ("Brand" Walsh), die prijzen in de wacht sleepte voor zijn rollen in "No country for old men" en "Milk", wist Cohen het bioscoopsucces niet vast te houden en wordt nu enkel nog naar hem verwezen als "voormalig kindsterretje".

Naar aanleiding van de 30e verjaardag van de film ging de nu 41-jarige Cohen op nieuwswebsites Daily Mail, KTLA en The Journal News op zoek naar een verklaring van zijn Hollywood-falen.

"Midden jaren 80 waren er grosso modo 4 kinderen die tijdens audities steeds terugkeerden, als er een rol voor een dik kind beschikbaar was. Je kan het "survival of the fattest" noemen. Maar toen ik in mijn puberteit belandde, was dat het einde van mijn carrière. Ik evolueerde van Chunk naar hunk en kreeg zo geen rollen meer aangeboden."

"Hoe meer ik afviel, hoe minder rollen ik aangeboden kreeg." Na "The Goonies" volgden voor Cohen hoofdzakelijk nog gastrolletjes in tv-series. Maar begin jaren 90 gaf hij er definitief de brui aan.

"Ik vond dat verschrikkelijk. Acteren was mijn eerste liefde, maar mijn puberteit besliste daar anders over. Het voelde als een verplichte pensionering. Ik heb het acteren niet vaarwel gezegd, het acteren heeft van mij afscheid genomen."

"Vanaf het moment dat ik er anders begon uit te zien, wist ik dat ik op zoek moest gaan naar een andere toekomst. En weet dat geen enkele acteur acteren bewust opgeeft. Waarom zou je ook? Mensen zijn beleefd tegen jou, ze geven je eten, je krijgt de mogelijkheid om te reizen, je kan doen alsof in een film."

Toch houdt hij goede herinneringen over aan zijn Goonies-avontuur. Cohen was 10 tijdens de opnames: "Vooral samenwerken met regisseur Richard Donner (vooral bekend van zijn "Lethal weapon"-reeks, nvdr) was geweldig. Hij liet alle kinderen kinderen zijn. En daarom blijft de film ook nu nog jongeren aanspreken. We acteerden niet, we waren gewoon onszelf."

Cohen ging rechten studeren aan de University of California in Berkeley en is nu partner in zijn eigen advocatenbureau "Cohen Gardner LLC". Hij is vooral werkzaam in de entertainmentsector en dus maakt hij van zijn Goonies-verleden geen enkel geheim. Hij heeft zelfs een tekening van hem als Chunk in zijn typische Hawaï-hemd in zijn kantoor hangen: "Mijn cliënten krijgen er een kick van als ze weten dat hun advocaat Chunk is. Ze vinden dat leuk."

"Bovendien weten mijn cliënten dat ik een grote voeling heb met de entertainmentindustrie, omdat ik ooit aan de andere kant van de camera gestaan heb."

lees ook