Angela Merkel: "Geen discussie over grexit"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt een einde aan de politieke discussie over een grexit, het scenario waarbij Griekenland uit de eurozone zou vallen. Merkel zegt in een interview met de Duitse zender ARD dat ze voort wil onderhandelen met Griekenland.

Een behoorlijk ontspannen bondskanselier blikt na weken zware onderhandelingen terug. Nieuwe discussies over een vertrek van Griekenland uit de eurozone zijn niet meer aan de orde, zegt Merkel in een uitgebreid interview met de openbare omroep ARD. De optie heeft uitdrukkelijk op tafel gelegen, maar er is anders beslist en het is tijd om vooruit te kijken.

Haar minister van Financiën en partijgenoot Wolfgang Schäuble (foto) sprak zich afgelopen week nochtans wel uit voor een tijdelijke grexit van minimaal 5 jaar. Maar het meningsverschil met Schäuble is niet zo groot, zei Merkel, en ook de speculatie dat hij ontslag zou nemen, sprak ze tegen.

Op een schuldkwijtschelding hoeft Athene nochtans niet te rekenen. "Onmogelijk binnen een monetaire unie", zei Merkel. Maar over een herschikking en verlichting kan mogelijk wel gepraat worden, als Griekenland zijn engagementen nakomt.