Belg brouwt blauw bier in Quebec

Microbrouwer Belgh Brasse uit het kleine stadje Amos in Quebec heeft een blauw bier op de markt gebracht, zo bericht de krant Journal de Montreal. Met succes zo blijkt, want heel wat lokale handelaars willen het bier in huis halen.

De brouwerij is in handen van Jean-Louis Marcoux, een voormalig inwoner van Bergen. Hij had enkele maanden nodig om dit bier te kunnen produceren. De smaak van het blauwe brouwsel is vergelijkbaar met een traditioneel bier.

Marcoux kwam op het idee na een oproep van de lokale vereniging CulturART om de regio Abitibi-Témiscamingue te promoten. De visuele identiteit van CulturART is blauw, vandaar de kleur voor het bier.

Japanse algen

Volgens de Journal de Montreal is dit nog maar het tweede blauwe bier ter wereld, na Japan waar men gebruikmaakt van algen als kleurmiddel. De Belg wil het geheim van zijn bier niet prijsgeven, maar merkte wel op dat het toevoegen van blauwe kleurstof geen optie is, want dan zou een groen bier ontstaan. "Het is echt een unieke creatie", luidt het.

Er werd al 600 liter van het bier verkocht aan handelaars in de buurt. De brouwer sluit niet uit dat hij ook aan andere regio's gaat leveren. Het bier begint intussen aan een veroveringstocht op de sociale media. Op Twitter wordt de rariteit druk becommentarieerd.

Dubbele gisting

Microbrouwerij Belgh Brasse werd opgericht in 2003. Jean-Louis Marcoux produceert er bieren naar Belgische traditie, met dubbele gisting. Het belangrijkste merk "Mons" bestaat in verschillende variëteiten, zoals wit en blond. Het merk "1914" vervolledigt het gamma. De bieren van de brouwerij werden al verschillende malen bekroond, onder meer in Canada, België en Australië.

lees ook