Griekse crisis leidt tot spanningen in Duitse regering

In een interview met de Duitse tv-zender ZDF heeft minister van Economie en SPD-voorzitter Sigmar Gabriel kritiek geuit op het voorstel van CDU-minister van Financiën Wolfgang Schäuble om Griekenland voor vijf jaar uit de eurozone te zetten.

Gabriel is voorman van de sociaaldemocratische SPD die samen met de conservatieve CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel in de Duitse regering zit.

Voor alle duidelijkheid: Gabriel was de voorbije weken erg kritisch voor de Griekse regering, meer dan Merkel zelf eigenlijk, en  schaart zich nu ook onvoorwaardelijk achter de Duitse druk op Athene die tot het akkoord van begin deze week geleid heeft.

Duitsland heeft de Grieken niet te hard aangepakt, zegt Gabriel. Berlijn neemt een groot deel van de extra beloofde hulp voor Athene voor zijn rekening en daar zijn ook grote risico's aan verbonden, merkt hij op. Het is fair om van Griekenland structurele hervormingen te eisen en Gabriel is ervan overtuigd dat die het land op termijn opnieuw op de sporen zullen zetten.

Toch was er kritiek op zijn collega van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) wegens diens voorstel voor een tijdelijke grexit voor vijf jaar voor Griekenland. Dat voorstel was op voorhand niet besproken met de SPD en dat heeft bij de coalitiepartner tot heel wat ergernis geleid, zegt Gabriel.

Verkiezingskoorts in Berlijn?

Wie de discussie van de voorbije weken gevolgd heeft, zal het niet ontgaan zijn dat de Duitse kritiek op de Griekse regering vrij algemeen was, en op sommige vlakken leek Gabriels SPD scherper dan de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Dat zal wel niet vreemd zijn aan de Duitse publieke opinie die vindt dat er al genoeg belastinggeld richting Athene is vertrokken. Duitsland levert als motor van de eurozone ook het grootste deel van de in totaal al drie hulpplannen voor Griekenland. Dat zijn noodkredieten, geen schenkingen, maar algemeen wordt betwijfeld of die in hun geheel terugbetaald zullen worden.

Pas over twee jaar zijn er verkiezingen in Duitsland, maar zowel de CDU als de SPD weten dat er met genereuze kredieten aan Griekenland weinig stemmen te winnen vallen.In het interview merkte Gabriel overigens op dat hij nog niet weet of hij in 2017 kandidaat-kanselier is, maar de kwestie verkiezingen werd niet uit de weg gegaan.