IS achter reeks aanslagen op kopstukken Hamas?

Minstens vijf auto's, van Hamas-leiders en een rivaliserende militante groepering, zijn vanmorgen het doelwit geweest van een aanslag in Gaza-Stad. Twee mensen liepen lichte verwondingen op. De voorbije weken hebben IS-sympathisanten meerdere malen bedreigen geuit tegen de top van Hamas.

Het geweld leek gericht tegen leiders van Hamas, de radicaal-islamitische beweging die aan de macht is in Gaza. De aanslag is nog niet opgeëist, maar op verschillende plaatsen zijn symbolen van terreurgroep IS gezien.

Een paar weken geleden nog stond er op het internet een video, die gemaakt is door IS-sympathisanten. In het fragment worden bedreigingen geuit aan "de tirannen van Hamas". Volgens het filmpje zou IS eropuit zijn om de Palestijnse organisatie te verdrijven uit Gaza.

Hamas ijvert voor een Palestijnse staat en probeert extremistische groeperingen in het gareel te krijgen. Dat is niet naar de zin van IS, die vooral in strenggelovige salafistische kringen op veel bijval kan rekenen. Minstens één Hamas-leider heeft al opgeroepen om "een antwoord te formuleren".