Kajakken op Kleine Nete maandag weer toegelaten

Op de Kleine Nete, in de Antwerpse Kempen, mag vanaf maandag 20 juli opnieuw gekajakt worden na een incident met mestlozing van een bedrijf. Dat heeft burgemeester Ward Kennes (CD&V) bekendgemaakt. Een ruimingsactie is ook stopgezet. De overheden gaan voorlopig uit van een lozing van zo'n 15 kubieke meter.

Vrijdag kwam "door een technische storing" mest van het kalverbedrijf Vilatca in de Kleine Nete terecht. Na een eerdere, veel grotere lozing in 2013 (5 miljoen liter) werd een bufferdam aangelegd, maar langs een pijpleiding onder de dam kon de mest nu toch opnieuw weg. Door een lage waterstand en het warme weer vermenigvuldigden de bacteriën zich snel, wat voor een grote vissterfte zorgde. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde daarop een aannemer aan om de vissen te ruimen.

Volgens de burgemeester heeft de VMM de ruimingswerken intussen stopgezet, "mede omdat het ruimen van de dode vissen tussen het kruid zeer lastig is en ook omdat de dode vissen stilaan naar de bodem zinken". Kennes laat ook weten dat alle beperkingen voor kajaks vanaf maandagochtend zijn opgeheven.

De burgemeester vernam dat de lozing zo'n 15.000 liter zou omvatten, al bestaat volgens hem de kans dat dat een onderschatting is. Hij stelt ook dat de pijpleiding niet vergund is. "Regenwater ermee laten afvloeien mag, maar mest lozen uiteraard niet. Donderdag of vrijdag zitten we met het bedrijf samen, zodat onder meer besproken kan worden op welke manier regenwater in de toekomst op een veilige manier kan worden opgevangen en afgevoerd", zegt Kennes.