Lockheed Martin wil Sikorsky Aircraft kopen

De Amerikaanse lucht- en defensiegroep Lockheed Martin zou helikopterbouwer Sikorsky Aircraft overnemen voor acht miljard dollar. De Amerikaanse concurrentieoverheden moeten evenwel hun zegen nog geven.

Lockheed Martin is nu al de grootste defensieproducent in de Verenigde Staten. Volgens sommige bronnen zou het bedrijf het nu eens zijn geworden over de overname van Sikorsky Aircraft, de bekende helikopterbouwer.

Lockheed zou United Technologies, de huidige eigenaar van Sikorsky acht miljard dollar bieden. Daarmee wordt het de grootste overname van Lockeed sinds de aankoop van Martin Marietta voor tien miljard dollar bijna twintig jaar geleden.

Sikorsky is onder meer bekend als bouwer van de Blackhawk-helikopter, het transportmodel bij uitstek voor troepen van het Amerikaanse leger. 

De Amerikaanse overheid moet de deal evenwel nog goedkeuren. Enerzijds maakt Lockheed Martin nu geen helikopters, anderzijds zou het concern zo rivalen zoals Boeing en Northrop Grumman inzake helikopters fors opzij zetten.

Sikorsky werd in 1923 opgericht door de Amerikaans-Russische ingenieur Igor Sikorsky en bouwde in 1942 de eerste vertikaal opstijgende helikopter. Sikorsky heeft een omzet van 7,5 miljard dollar en telt 15:300 werknemers.

Lockheed Martin ontstond in 1995 na de overname van Martin Marietta door Lockheed. Het bedrijf is onder meer bekend van het  C-130 Hercules-transportvliegtuig en gevechtsvliegtuigen zoals de F-16, de F-22 Raptor en de F-35 Lightning II, ook bekend als Joint Strike Fighter.

AP2009