Metro van Parijs blaast 115 kaarsjes uit

De metro van Parijs, één van de oudste ter wereld, viert vandaag zijn 115e verjaardag. De eerste metrolijn Porte de Vincennes-Porte Maillot, in authentieke Art Nouveau-stijl, werd op 19 juli 1900 in gebruik genomen. 115 jaar later telt het metronetwerk maar liefst 16 lijnen die jaarlijks door gemiddeld 1,5 miljard passagiers gebruikt worden.

De oudste ondergrondse ter wereld is die van Londen: die werd in 1863 in gebruik genomen. Nadien volgden Boedapest, Glasgow en Wenen. Parijs kwam pas 37 jaar later met een eigen metro, naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1900.

De Parijse metro heeft de allure van een ondergrondse stad. Ze is uitgegroeid tot wereldwijd de nummer negen voor wat de passagiersaantallen betreft, de nummer drie inzake aantal stations en de nummer tien voor het aantal kilometers.

België is in Europa een laatbloeier: de Brusselse metro kwam er pas in 1976.