Oegandese bemiddelaars staken overleg over Burundi

De Burundese regering heeft de Oegandese bemiddelaars gevraagd de dialoog met de oppositie en het middenveld te onderbreken. Komende dinsdag, op 21 juli, vinden in Burundi presidentsverkiezingen plaats. Huidig president Pierre Nkurunziza (foto) wil zich voor een derde keer kandidaat stellen. Volgens de oppositie druist dat in tegen de grondwet.

Geen enkele vertegenwoordiger van het presidentskamp was vanmiddag aanwezig in het hotel in de Brundese hoofdstad Bujumbura, waar de gesprekken plaatsvinden. Zaterdagnamiddag werd de dialoog verdaagd nadat de machthebbers de oppositie ervan beschuldigen "allemaal putschisten", te zijn, zeggen deelnemers.

"We hebben de bemiddelaar gevraagd om een onderbreking van de dialoog zodat we ons kunnen beraden over het gevolg dat we hieraan moeten geven", zei minister van Binnenlandse Zaken Edouard Nduwimana in een tv-toespraak. "We gaan van deze onderbreking gebruikmaken om te bepalen of we voortgaan met deze dialoog omdat bewezen is dat, terwijl we aan het spreken waren, anderen bezig waren iets anders voor te bereiden."

Nduwimana verwijst naar een tekst die verschillende oppositievertegenwoordigers ondertekenden, en waarin opgeroepen werd tot een "Nationale raad voor het respect van het Akkoord van Arusha en de rechtsstaat". Die raad verenigt diegenen die, zowel in Burundi als in ballingschap, gekant zijn tegen een derde mandaat voor Nkurunziza. Hoewel die tekst al een aantal dagen circuleert zegt de regering die pas zaterdag ontdekt te hebben.