"Go back to where you came from": vuurgevecht met IS

Een Australisch tv-programma dat zes mensen de omgekeerde reis laat maken die vluchtelingen maken op zoek naar een beter leven, heeft drie kandidaten in Syrië gedropt, waar ze terechtkwamen in een vuurgevecht tussen Koerdische milities en IS-strijders.

Realityshows kunnen de deelnemers soms ver drijven, maar een Australisch tv-programma gaat nog net een stapje verder. Drie deelnemers van "Go back to where you came from" zijn namelijk de grens met Syrië overgezet en kwamen terecht in een vuurgevecht tussen Koerdische strijders en IS-milities.

"Go back to where you came from" brengt zes mensen in beeld die uitgesproken en uiteenlopende meningen hebben over asielzoekers. Het programma laat de deelnemers aan den lijve ervaren en voelen wat vluchtelingen allemaal doormaken en gaat na of dat hun mening verandert. In het derde seizoen blijken drie deelnemers net over de grens met Syrië geweest te zijn, op amper een kilometer van IS-strijdplekken.

"In andere omstandigheden zou ik gebleven zijn"

Aan de Sydney Morning Herald vertelt Kim Vuga, een van de deelneemsters, hoe dicht ze bij het geweld betrokken raakten. "Op een bepaald moment waren we slechts 800 meter van de frontlinie", zegt ze. "Het ergste was om zo dicht mogelijk te gaan en te weten dat hun kogels ons konden raken. We werden opgedragen om te luisteren naar hoge fluitende tonen in de lucht, dat wijst op een mortiergranaat. We hadden 30 seconden om 100 meter te lopen. Op een bepaald moment werden we beschoten."

Het incident heeft indruk gemaakt op de jonge Vuga, maar of het haar mening verandert? "In andere omstandigheden zou ik gebleven zijn en mij aangesloten hebben bij de Koerdische strijders die ik heb ontmoet. Als ik thuis geen familie of verplichtingen had, zou ik aan hun zijde gestaan hebben. Zij vechten voor exact dezelfde dingen waar wij in het verleden en nu nog voor vechten, dezelfde vrijheden, democratie."

Het derde seizoen van "Go back where you came from" in Australië wordt later deze maand uitgezonden. In hun aankondiging zeggen de programmamakers dat ze opnieuw het debat willen aanzwengelen over Australiës verstrengde migratie- en opvangbeleid.

Een eerdere reeks van "Go back to where you came from" won een Gouden Roos op het festival van Montreux, het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma's. Ook in Nederland werd begin dit jaar een reeks uitgezonden onder de titel "Rot op naar je eigen land". De deelnemers daar kwamen terecht in Jordanië. In ons land heeft Vier de rechten op het televisieformat gekocht.