"Huizen, steden en dorpen niet klaar voor ouder wordende bevolking"

De huizen, dorpen en steden in België zijn niet aangepast aan de steeds ouder wordende bevolking, en zijn niet klaar voor een steeds groter wordende golf van 60-, 70- en 80-plussers die eraan aankomt. Dat schrijft De Standaard op basis van onderzoek van de KU Leuven. Mobiliteit wordt een van de grootste uitdagingen.

"De huizen, de dorpen, de straten: werkelijk niets is aangepast aan een ouder wordende bevolking. De toestand is ernstig", concluderen de Brusselse socioloog en ruimtelijk planner Pascal De Decker en zijn collega's. Omdat er geen rusthuizen kunnen blijven bijkomen, en mensen wellicht ook steeds langer thuis gaan wonen, is het belangrijk dat die huizen en de bereikbaarheid daarop zijn ingesteld. Maar daar wringt het schoentje.

Er zijn voornamelijk drie problemen, zegt De Decker: "Ten eerste zijn de woningen niet aangepast: trappen, sanitaire voorzieningen enz. Zelfs nieuwbouw is vaak niet op rolstoelgebruikers of op de oude dag ingericht. Het tweede probleem heeft te maken met hoe voetpaden en straten aangelegd zijn, en hoe mensen die minder mobiel zijn er zich kunnen verplaatsen. Maar wat vooral belangrijk is: heel veel mensen zijn in de jaren 60 en 70 gaan wonen op plaatsen die eigenlijk alleen maar met de auto bereikbaar zijn. Dat betekent dat er straks geen bakker, geen slager, geen apotheker in de buurt zal zijn, terwijl de kans bestaat dat de mobiliteit afneemt."

Nochtans staat België volgens een VN-rapport op de 14e plaats van 201 landen wereldwijd wat betreft het aandeel van 60-plussers.