"VS behoudt militaire optie tegen Iraanse kernbom"

De VS houdt de optie van een militair optreden tegen Iran open als blijkt dat die laatste een kernbom probeert te maken. Dat heeft Ashton Carter, de Amerikaanse minister van Defensie gezegd. Een opvallende uitspraak, gezien het historische akkoord over het Iraanse kernprogramma van vorige week.

De minister deed de uitspraak tijdens zijn vlucht naar Israël. Die reis maakt deel uit van zijn rondreis door het Midden-Oosten, waar hij de Amerikaanse bondgenoten in de regio gerust zal proberen te stellen over de gevolgen van het bereikte nucleaire akkoord. Israël en Saudi-Arabië zijn namelijk geen voorstander van de overeenkomst met Iran.

"Ik wil niemand in Israël van mening doen veranderen", aldus Carter die benadrukte dat de VS Israël zal blijven beschermen. "Een van de redenen waarom het nucleaire akkoord een goede deal is, is dat het ons er niet van weerhoudt een militaire optie open te houden." De VS zal dus militair kunnen ingrijpen als blijkt dat Iran, ondanks de gemaakte afspraken, toch nog probeert een nucleaire bom te maken.

Wat houdt akkoord over kernprogramma Iran in?

Na twaalf jaar onderhandelen bereikten Iran en de zes wereldmachten (de vijf nucleaire machten China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland plus Duitsland) vorige week een akkoord over het nucleaire programma van Iran. In dat akkoord staat dat Iran de omvang van zijn kernprogramma moet beperken. Het land moet daarnaast ook inspecties toelaten. In ruil daarvoor zal het Westen de economische sancties tegen het land stelselmatig afbouwen.