ACOD waarschuwt voor "hete herfst" bij VRT

De socialistische vakbond ACOD waarschuwt voor een "hete herfst" bij de VRT. De bond vindt dat de regering de kant van de grote private spelers kiest in haar toekomstplannen voor de openbare omroep. "Onder het nieuwe begrip "marktversterkend" wordt de afbraak van de openbare omroep voortgezet", klinkt het.

Volgens ACOD volgt de Vlaamse regering twee grote private spelers, Medialaan-Persgroep enerzijds en Telenet-Mediahuis-De Vijver anderzijds. "De regering gaat ervan uit dat door de VRT te verzwakken de private spelers zullen versterken", aldus ACOD. "Dat is een zeer betwistbare logica." De vakbond vreest dat een "spiraal naar beneden" wordt ingezet, en dat niet de Vlaamse omroepen maar wel grote buitenlandse spelers de markt zullen inpalmen.

Volgens de vakbond worden de commerciële omroepen op dit moment nog verplicht een bepaald kwaliteitsniveau te halen door de hoge kwaliteit van de VRT-programma's. Als de VRT-inkomsten dalen, zal dat dan ook leiden tot een aanbod- en kwaliteitsvermindering die zich ook bij de private omroepen zal doorzetten. Ook de productiehuizen zullen er volgens ACOD niet beter van worden: "alle bestellingen van VRT en van de privézenders zullen kleiner en goedkoper worden."

ACOD vreest afdankingen bij de openbare omroep. "Bij het management circuleren cijfers van enkele honderden", luidt het. "Blijkbaar staat er niemand stil bij het feit dat het hier om hardwerkende Vlamingen gaat die op een creatieve en zuinige manier de kost verdienen voor hun gezin." De vakbond richt zijn pijlen in de eerste plaats op de Vlaamse regering, maar vindt ook dat de VRT-directie het bedrijf niet verdedigt.

De vakbonden bij de VRT hebben al samengezeten, zegt Luc Vandenhoeck van ACOD. "We gaan het verzet in front voeren." Na de vakantie starten onderhandelingen over de beheersovereenkomst bij de openbare omroep. "De vakbonden zullen in ieder geval de collega's informeren en mobiliseren en beroep doen op alle vrienden van de VRT om duidelijk te maken dat de Vlaamse gemeenschap iets anders is dan Medialaan en Liberty Global", klinkt het bij de socialistische vakbond.