Afghaanse soldaten komen om door Amerikaans vuur

In Afghanistan zijn zeker acht soldaten gedood bij een "friendly fire" door de Amerikaanse troepen. De Amerikaanse aanval gebeurde in de Afghaanse provincie Logar, ten zuiden van Kaboel. Dat melden de lokale autoriteiten. In de regio bevinden zich veel leden van de taliban. In een "friendly fire" of "vriendschappelijk vuur", wordt de munitie op de eigen partij afgevuurd in een oorlog.

"Twee Amerikaanse helikopters hebben een controlepost van het Afghaanse leger aangevallen", aldus gouverneur van het district Baraki Barak, Mohammad Rahim Amin. "minstens acht Afghaanse soldaten kwamen om."

Het nieuws wordt bevestigd door een woordvoerder van de provincie en ook een verantwoordelijke van het Amerikaanse leger liet weten op de hoogte te zijn van een incident waarbij Amerikaanse troepen betrokken waren in de provincie Logar.

De aanval is allicht te wijten aan slechte coördinatie. Dat verklaart  de provinciale politiechef Mohammad Daoud Ahmadi. "De buitenlandse troepen hebben zich vergist van coördinaten en mikten op het verkeerde doelwit, ongeveer een kilometer van het juiste doel. De gewonde soldaten zijn meegenomen naar het nabijgelegen ziekenhuis", zei hij. Er is een onderzoek gestart.

Het district Baraki Barak is een belangrijk bolwerk voor de taliban. Toch gebeurde de aanval in een zone die niet verdacht is. "De Afghaanse vlag wapperde bij de controlepost toen de Amerikanen hun aanval uitvoerden", zegt Amin nog.

In maart 2014 kwamen bij een gelijkaardige aanval door Isaf, de troepenmacht van de Navo in Afghanistan, nog vijf Afghaanse soldaten om in de provincie Logar. De gevechtsmissie van Isaf kwam in december 2014 tot een eind. Sindsdien bestaat de opdracht van de 12.500 buitenlandse soldaten in Afghanistan erin hun Afghaanse collega's op te leiden en raad te geven.