Cameron ontvouwt plan om extremisten aan te pakken

Op een toespraak in een school in Birmingham, heeft de Britse premier Cameron uitleg gegeven bij de nieuwe strategie van de Britse regering om extremisten in Groot-Brittannië harder aan te pakken. Oorlogen en armoede kunnen geen excuus zijn voor radicalisering, klinkt het.

Cameron begon zijn toespraak met te zeggen dat zijn regering er is voor de hele Britse natie en dat hij het volk wil verenigen. Hij verwees naar Groot-Brittannië als multicultureel land, waar mensen met een verschillend geloof en een verschillende achtergrond naast elkaae en met elkaar leven. Voor extremistisch gedachtegoed is er geen plaats, vindt de premier. Hij wil afrekenen met de gevolgen van  de "mislukte integratie", die ertoe geleid heeft dat naar schatting 700 Britten zich hebben aansloten bij terreurgroep IS.

Belangrijke rol voor de media

Cameron wil ouders van radicaliserende jongeren de mogelijkheid bieden om het paspoort van hun zoon of dochter te laten intrekken. Hij pleit voor een betere sociale huisvesting om segregatie tegen te gaan, en wil ook extremisme in de gevangenis aanpakken. Daarnaast wil de premier nieuwe wetten om invloedrijke haatzaaiers het zwijgen op te leggen. Want vandaag werken veel extremisten binnen de grenzen van de wet. Hij verwees daarbij overigens ook naar extreemrechts.

"Niemand wordt geboren als terrorist. Het gif sluipt geleidelijk aan binnen", zei Cameron. Net daarom wil hij gematigde moslims, die spreken voor de meerderheid van de gemeenschap, een duidelijker stem geven. Scholen en universiteiten moeten meer inzetten op integratie en een vuist maken tegen extremisme. Omroepen moeten ook andere visies aan het woord laten. En internetproviders moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om de verspreiding van extremistische boodschappen tegen te gaan.

-