Eerste procesdag voor Habré start chaotisch

Op de eerste dag van zijn proces in de Senegalese hoofdstad Dakar is de Tsjadische oud-dictator Hissène Habré manu militari uit de rechtszaal gezet nadat hij had geschreeuwd dat het proces "een farce" is. Ook enkele van zijn aanhangers in het publiek zijn uit de rechtszaal gezet omdat ze luidkeels hun steun aan Habré betuigden.

Vanmorgen was Habré al onder dwang naar de rechtbank gebracht.Volgens zijn advocaten betwist de Tsjadische oud-president de bevoegdheid van de rechters. Nochtans is de rechtbank in Dakar speciaal voor hem opgericht op last van de Afrikaanse Unie. Habré moet zich verantwoorden voor misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en martelpraktijken tijdens zijn bewind.

De inmiddels 72-jarige Habré was voor zijn proces gekleed in het wit, mét een tulband. Aan felheid heeft hij nog niet ingeboet. "Weg met de imperialisten! Dit proces is een farce van corrupte Senegalese politici, Afrikaanse verraders en lakeien van de Verenigde Staten", brieste hij in de rechtszaal.

Habré en zijn aanhangers proberen in te spelen op gevoelens van Afrikaanse trots. Nogal wat Afrikanen vinden het vernederend dat het vooral Afrikaanse leiders zijn die vervolgd worden door internationale rechtbanken.

Volgens advocate Jacqueline Moudeina, die de slachtoffers vertegenwoordigt, is het proces er gekomen in naam van de menselijkheid, een menselijkheid die Habré zijn slachtoffers altijd heeft ontzegd. Aangenomen wordt dat tijdens zijn regime, van 1982 tot 1990, zo'n 40.000 mensen zijn vermoord of verdwenen. Tienduizenden anderen werden gefolterd tijdens hun gevangenschap.