Griekenland betaalt ruim 5 miljard terug

De Griekse staat heeft de opdracht gegeven om de openstaande schulden bij de grote schuldeisers terug te betalen. In totaal gaat het om 6,8 miljard euro openstaande rekeningen bij de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Griekse centrale bank.
2012 Getty Images

Athene moet vandaag onder meer een betaling van 3,5 miljard euro aan de ECB aflossen. Het IMF wacht op twee betalingen (samen goed voor circa 2 miljard euro) die Griekenland de voorbije weken niet was kunnen nakomen.

Intussen heeft het IMF bevestigd dat Griekenland al zijn achterstallige schulden tot nog toe heeft terugbetaald. Het Zuid-Europese land is dus voorlopig voor wat het Internationaal Muntfonds betreft niet meer in staking van betaling. Het IMF herhaalt ook dat het bereid is om Griekenland verder te helpen om terug aan te knopen met groei en financiële stabiliteit.

De terugbetaling is mogelijk dankzij een Europese overbruggingslening van 7 miljard euro die Griekenland kreeg. Dat geld komt eigenlijk uit een ouder noodfonds opgericht in 2010, een fonds dat gebruikt is voor de redding van Ierland en Portugal. Er was nog geld over en dat wordt nu gebruikt voor Griekenland. Griekenland moet dus eigenlijk leningen terugbetalen met nieuwe leningen.