Griekse banken vandaag opnieuw open

De banken in Griekenland gaan vanmorgen voor het eerst sinds 29 juni weer open. Toch gelden er nog beperkingen: zo kunnen de Grieken nog altijd maar 420 euro per week afhalen, al kunnen ze dat bedrag nu wel in één keer afhalen in de plaats van telkens 60 euro per dag.

Eind juni besloot de Griekse regering -in de confrontatie met de Europese geldschieters- de banken te sluiten uit vrees voor een massale opname van het beschikbare geld. De Griekse financiële sector ging vervolgens bijna drie weken op slot.

Vorige week maandag bereikte de top van de eurolanden echter een akkoord over de oplossing voor de Griekse schuldencrisis. De Europese Centrale Bank besloot daarop de noodsteun voor de Griekse banken met 900 miljoen euro te verhogen. Vrijdag werd dan in Brussel ingestemd met een overbruggingskrediet van 7 miljard euro om Griekenland voorlopig overeind te houden.

De aandelenbeurs in Athene blijft vandaag wel nog dicht. Daarnaast wordt een reeks goederen en diensten vanaf vandaag ook duurder voor de Grieken, omdat ze er -zoals gevraagd door de schuldeisers- 10 procent meer btw op moeten betalen. Dat geldt onder meer voor taxiritten en restaurantbezoeken. Die laatste maatregel moet de Griekse regering vanaf 2016 elk jaar ruim twee miljard opleveren.

Griekenland moet vandaag ook 3,5 miljard aan de Europese Centrale Bank betalen. Dat zal wellicht geen probleem vormen, gezien het overbruggingskrediet dat vorige week vrijdag aan Griekenland werd toegekend.