Machinistenvakbond schort zomerse stakingen op

Machinistenvakbond ASTB heft de zaterdagacties tijdelijk op. Dat meldt woordvoerder Olivier Jardez na een vergadering. Voorlopig wordt niet meer gestaakt. "Maar dat betekent niet dat we het opgeven, zeker niet. We komen in september terug met hardere acties", waarschuwt het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders.
Jonas Roosens

Het ASTB kondigde onlangs aan vanaf 18 juli tot eind augustus elke zaterdag te zullen staken. De eerste zaterdag was echter geen groot succes.

Nu is beslist de acties op te schorten. "Eerst en vooral is er een interne reden: de directie van de NMBS heeft er alles aan gedaan om de gevolgen van de staking binnen de perken te houden", zegt de machinstenvakbond. "Ten tweede is de beslissing ingegeven door het respect voor de pendelaars, om hen in deze vakantieperiode niet te gijzelen."

Volgens de vakbond was er grote druk vanuit de politiek en de NMBS. Toch komen er nog acties: We denken aan een staking tot de finish in september."