Meer dan 500 Belgische scouts naar Japan voor jamboree

Meer dan 500 Belgische scouts en gidsen vertrekken vandaag en morgen vanuit Zaventem en Amsterdam naar Japan. Daar wacht hen de Wereldjamboree: een vierjaarlijks internationaal kamp met zo'n 32.000 scouts uit 150 landen. "Ik denk dat het een ongelooflijke ervaring wordt", klinkt het bij een scout in de vertrekhal.

De Belgische delegatie vliegt eerst naar Osaka, om zich dan naar het eiland Shikoku te verplaatsen. Daar vindt namelijk een voorkamp plaats waarin de scouts volledig in de Japanse cultuur worden ondergedompeld. Zo staan onder meer percussie, vechtsport en manga-tekenen op het programma.

Vervolgens mogen de scouts van 28 juli tot en met 8 augustus (voor de eigenlijke Jamboree, nvdr.) hun tenten opslaan op de site van Kirara-Hama, die -met onder meer een arena, een vliegveld, binnenzwembaden en een wildpark- tien dagen lang een groot werelddorp wordt. De scouts kunnen er aan verschillende activiteiten deelnemen (van hindernissenparcours tot shows en workshops) om er 's avonds bij een Chileense of Mexicaanse scoutsgroep aan tafel te schuiven. Tijdens het kamp is er ook een grote wereldtentoonstelling, waarbij elk land zijn troeven uitspeelt. Het thema waarrond onze scoutskoepel werkt? De Smurfen.

Fukushima en Hiroshima

Japan ziet de jamboree als een unieke gelegenheid om de wereld te tonen dat het goed herstelt van de aardbeving van 2011, wat met de kernramp in Fukushima desastreuze gevolgen had. "De hulp die we toen wereldwijd toegestuurd kregen, was hartverwarmend en massaal, in het bijzonder van de scouts", aldus Mari Nakano, voorzitster van het organiserend comité.

Naast de kernramp in Fukushima zal de jamboree ook in teken staan van een andere grote ramp die het land zwaar getekend heeft. Op 6 augustus is het namelijk precies zeventig jaar geleden dat de VS de atoombom "Little Boy" op Hiroshima dropte. In het kader van een vredesprogramma zullen alle deelnemende scouts de kans krijgen om het Hiroshima Peace Memorial Park te bezoeken. Op 6 augustus ten slotte, zullen per land twee deelnemers de Peace Memorial Ceremony bijwonen.

Na afloop van de jamboree blijven enkele scouts logeren bij de plaatselijke bevolking, in teken van het home hospitality-programma. Zij zullen van die unieke kans gebruikmaken om nog meer inzicht te krijgen in de Japanse tradities en gebruiken.

Prijskaartje

Een unieke ervaring dus, al hangt er ook een prijskaartje aan. "In totaal kost het voor ons 3.500 euro", zegt coördinator Tom Van Ooteghem. In die prijs zijn de drie weken in Japan inbegrepen, alsook de voorbereidende kampen van het afgelopen jaar. "Zeker het vliegtuigticket naar Japan was niet goedkoop", aldus Van Ooteghem.

23e World Scout Jamboree

De allereerste Jamboree werd in 1920 georganiseerd door Robert Baden-Powell. De stichter van de scoutsbeweging verzamelde toen 8.000 scouts uit 34 landen. De Wereldjamboree wordt sindsdien elke vier jaar georganiseerd door de World Organisation of the Scout Movement en dat telkens op een ander continent. De vorige editie dateert van 2011 en vond plaats in en rond het Zweedse dorp Rinkaby. Aangezien Zweden relatief dicht bij België ligt (zeker in vergelijking met Japan), kon België met 1.500 scouts zijn grootste delegatie ooit sturen.