Minstens 27 doden bij zelfmoordaanslag in Turkse grensstad Suruc

Bij een zelfmoordaanslag in de Zuid-Turkse stad Suruc aan de grens met Syrië zijn minstens 27 mensen gedood en bijna 100 anderen verwond. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Ankara meegedeeld. Wellicht gaat het om een zelfmoordaanslag. Het springtuig explodeerde in de tuin van een cultureel centrum, waar jongeren waren samengekomen voor een persconferentie.

Suruc ligt aan Turkse-Syrische grens tegenover de stad Kobane. Eind januar hadden Koerdische strijders na maandenlange gevechten de stad uit handen van de extremisten van de Islamitische Staat (IS) bevrijd. Duizenden Syrische Koerden waren naar Suruc gevlucht tijdens het offensief van IS in september. De hevige gevechten die de vier daaropvolgende maanden werden gevoerd, veroorzaakten de uittocht van 200.000 mensen naar buurland Turkije. Volgens de lokale Turkse autoriteiten zijn na het eind van de gevechten slechts een 35.000 Syriërs naar hun land teruggekeerd.

Eind juni voerde IS een verrassingsaanval uit op Kobane, en heroverde gebied binnen de stad door drie zelfmoordaanslagen. De gevechten die daarop volgden, kostte, het leven aan meer dan 120 burgers. Na enkele dagen hadden de Koerdische militanten de stad terug helemaal onder controle.