Ongerustheid over dagenlange stilte komeetlander Philae

De Europese komeetlander Philae, die zich momenteel op komeet Chury bevindt, is al 10 dagen stil. Dat melden de technici, die vrezen dat de robot zich verroerd heeft, wat de communicatie in het gedrang zou kunnen brengen.

"De robot zou bewogen kunnen zijn", aldus het Duitse ruimtevaartbureau DLR in een persbericht. "Zelfs een simpele verandering van zijn positie zou kunnen betekenen dat de antennes nu geblokkeerd zijn."

"Momenteel zijn we een beetje ongerust", aldus woordvoerder van DLR Manuela Braun. "We proberen te begrijpen wat er aan de hand is."

Op 12 november 2014 was de robot van het Europese Ruimtevaartbureau ESA de eerste om, na een reis van 10 jaar, op een komeet, 67P/Churyumov-Gerasimenko, te landen. Na zeven maanden overwinteren, ontwaakte hij op 13 juni. Sindsdien heeft de robot al een paar keer contact opgenomen met moedersonde Rosetta, maar die communicatie is niet geweldig van kwaliteit.

De Philae draagt tien wetenschappelijke experimenten mee, die informatie kunnen leveren over het opduiken van leven op aarde.