Oprichter I Love Techno: "Legaliseer softdrugs"

Peter Decuypere, de oprichter van I Love Techno, pleit voor de legalisering van softdrugs. Hij doet dat via een open brief in De Morgen, naar aanleiding van de grote drugsvangst dit weekend op het festival van Dour. Volgens Decuypere werkt een repressief drugsbeleid risicogedrag juist in de hand.

De voorbije dagen zijn bij intensieve controles in Dour meer dan 1.300 xtc-pillen, 690 lsd-trips en bijna 3 kilogram cannabis in beslag genomen. Ook voor volgend weekend, tijdens het dancefestival Tomorrowland, heeft de politie grondige controle-acties gepland.

Peter Decuypere heeft er zijn bedenkingen bij. Volgens hem leidt repressie ertoe dat mensen heimelijker gaan gebruiken, waardoor controle op leeftijd en kwaliteit bemoeilijkt wordt. Bovendien zullen mensen minder snel hulp gaan zoeken als er iets misgaat, meent hij.

"Het hoort erbij in Dour"

Decuypere was afgelopen weekend in Dour. Drugs zijn er zichtbaarder, maar daarom niet meer aanwezig dan de op festivals in Vlaanderen, schrijft hij. "Gezellig een joint rollen en roken in het gras van Dour, het hoort erbij. En voor de dancestage zag je wel wat xtc-blikken. Drugs zijn op Dour veel zichtbaarder aanwezig dan op de festivalterreinen in Vlaanderen. Dat komt volgens mij vooral omdat wij in Vlaanderen een stuk strenger optreden tegen dat zichtbare gebruik, en dus niet meteen omdat er minder gebruikers zouden zijn."

"Recreatief drugsgebruik is trouwens geen festivalprobleem, maar een maatschappelijke kwestie en eigenlijk een maatschappelijk feit dat we onder ogen moeten durven te zien. En dan stelt zich meteen de vraag of dat feit wel echt een probleem is. Ja, het is zeker een probleem wanneer je de uitzonderingen als regel neemt", aldus Decuypere, die vervolgens benadrukt dat de grote meerderheid van de gebruikers zijn gebruik wel onder controle heeft.

"Ik weet dat het in deze tijden, waar het regeerakkoord zelfs een gedoogbeleid afwijst, not done is, maar toch roep ik op tot legalisering en strenge regulering van drugsgebruik. Dit uit respect voor de burgers die best wel weten hoe ze gecontroleerd kunnen genieten", besluit hij. De volledige open brief van Decuypere kunt u hier lezen.