Proces tegen ex-dictator Habré van start

In het West-Afrikaanse land Senegal gaat vandaag het proces van start tegen Hissène Habré, de ex-president van het Afrikaanse land Tsjaad. Habré wordt beschuldigd van het laten folteren en vermoorden van zo'n 40.000 mensen.

Habré kwam in 1982 na een staatsgreep aan de macht in Tsjaad. Vervolgens regeerde hij met ijzeren vuist: naar schatting 40.000 van zijn tegenstanders werden vermoord, tienduizenden anderen werden gefolterd. In 1990 werd hij zelf afgezet na een coup door zijn voormalige medestander en huidig president Idriss Déby. Habré vluchtte vervolgens naar Senegal, waar hij sindsdien in ballingschap verbleef.

Rol van België

De rechtszaak is ook voor ons land van groot belang. Heel wat nabestaanden en slachtoffers hebben namelijk in ons land een klacht ingediend, op basis van de genocidewet. Ons land is bovendien altijd aan de kar blijven trekken om het proces te laten plaatsvinden. Het bewijsmateriaal dat in de rechtbank aan bod zal komen, is overigens voor een deel verzameld door Belgische speurders.

"Wereldprimeur"

Het proces is daarnaast ook historisch te noemen. "Een ex-staatshoofd dat in en door een ander land wordt berecht voor misdaden tegen de mensheid die hij daar niet heeft begaan, is een wereldprimeur", legt VRT-journaliste Katrien Vanderschoot uit. Of het proces een belangrijke precedent is? "Het is zeker een waarschuwing aan alle andere dictators. Human Rights Watch krijgt nu al oproepen van burgeractivisten uit de hele wereld."