Wildplassers spijzen Gentse stadskas met 28.000 euro aan GAS-boetes

Ondanks een kwart meer gratis sanitair en waarschuwingen dat wildplassen bestraft wordt met een GAS-boete van 120 euro, lieten zich tijdens het eerste Gentse Feestenweekend al 236 feestengangers betrappen. Met 28.320 euro aan uitgeschreven GAS-boetes is al een tiende van de kost van het gratis sanitair terugverdiend.
Nicolas Maeterlinck
Archieffoto

De stad stelt voor het tweede jaar op rij alle sanitair op de Gentse Feesten gratis ter beschikking, wat ongeveer 250.000 euro kost aan materiaal en onderhoud. Dit jaar heeft de stad voor een kwart meer gratis sanitair gezorgd.

GAS-boetes voor wildplassers werden verdubbeld van 60 naar 120 euro, zowel vrijdag-, zaterdag-, als zondagavond werden een tachtigtal mensen betrapt, de ene al wat stiekemer dan de andere. "Eén iemand werd betrapt toen hij aan het Sint-Jorishof aan het plassen was onder het oog van een twintigtal agenten", zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. "De man kreeg een boete en bedankte ons voor het initiatief, hij vertelde dat hij zelf in de horeca werkte en dat hij het zelf niet graag zou hebben."

"Sfeer is rustig en gemoedelijk"

De Gentse Feesten lokten de afgelopen drie dagen naar schatting 390.000 feestvierders, wat gelijkaardig is met voorgaande jaren. Voor zondag wordt de opkomst op 130.000 mensen geschat, het vuurwerk lokte 30.000 toeschouwers. "De sfeer is bijzonder gemoedelijk en rustig, er zijn geen incidenten en er is geen overrompeling", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD).

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn vervoerde tijdens het eerste weekend van de Gentse Feesten al 90.000 feestvierders. Intussen draait het artistiek programma, terug te vinden op gentsefeesten.gent, op volle toeren.

Vandaag om 17 uur vindt de jaarlijkse ploegvoorstelling van KAA Gent op het Sint-Baafsplein plaats, voorafgegaan door de voorstelling van de KAA Gent Ladies en afgesloten door de VDK Gent Dames Volleybalclub. Er zijn 7.500 toegangsbandjes, waarvan er vanmiddag nog ongeveer 1.500 beschikbaar waren.

Te veel glas

Intussen blijkt wel dat er nog steeds veel glas aanwezig is op de Gentse Feesten, ondanks een volledig glasverbod in de Feestenzone. De voorbije dagen hebben verschillende pleinorganisatoren en de afvalintercommunale Ivago gemeld dat er veel glas op straat belandt. Bezoekers brengen zelf glazen flessen drank mee of nemen glas of flesjes mee uit cafés en terrassen, hoewel dat verboden is.

Enkel terrassen van bestaande cafés en feestkernen waar aan tafel bediend wordt, krijgen een uitzondering. GAS-boetes kunnen oplopen tot 250 euro.