Zeker 30 doden bij aanslag in Turkse grensstad Suruç

In de Zuid-Turkse stad Suruç, aan de grens met Syrië, zijn minstens 30 doden gevallen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag. Meer dan 100 mensen raakten gewond. De aanslag gebeurde tijdens een bijeenkomst in de tuin van een cultureel centrum. Een groep mensen hield er een geldinzamelingsactie voor de heropbouw van de Syrisch-Koerdische stad Kobani.

De explosie vond plaats kort na de middag, in de tuin van een cultureel centrum. Volgens een anonieme bron uit regeringskringen is tot nu is sprake van 30 doden. Maar dat aantal kan nog oplopen. Er vielen ook 100 gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist. Mogelijk is dit het werk van terreurorganisatie IS.

Op het ogenblik van de feiten vond een bijeenkomst plaats van socialistische jongeren. Ze zamelden geld in voor het wederopbouw van de vlakbij gelegen Syrische stad Kobani en hadden net een persconferentie gegeven.

Schokkende beelden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt scherp uit naar de verantwoordelijken van de aanslag. Op de Turkse staatszender TRT spreekt hij van een "terroristische daad". Premier Ahmet Davutoglu kondigt aan dat de veiligheidsmaatregelen aan de Turks-Syrische grens zullen worden verscherpt.

Intussen zijn er in andere Turkse media schokkende beelden opgedoken van het moment van de ontploffing. Daarop is te zien hoe mensen een grote vlag gespreid houden, tot op het moment dat een grote explosie het gezelschap opschrikt.

Strijd om Kobani

Suruç ligt aan de Turks-Syrische grens tegenover de stad Kobani en huisvest het grootste vluchtelingenkamp van Turkije, waar momenteel 2 miljoen Syriërs verblijven. Eind januari werd Kobani bevrijd door Koerdische strijders die maandenlange gevechten voerden met de extremisten van IS.

In september 2014, tijdens het offensief van IS, waren al duizenden Syrische Koerden de stad ontvlucht. De hevige gevechten tijdens de vier daaropvolgende maanden veroorzaakten een verdere uittocht van 200.000 mensen naar buurland Turkije. Volgens de lokale Turkse autoriteiten zijn na het eind van de gevechten slechts 35.000 Syriërs naar hun land teruggekeerd.

Eind juni voerde IS een verrassingsaanval uit op Kobani, en heroverde gebied binnen de stad door drie zelfmoordaanslagen. De gevechten die daarop volgden, kostten het leven aan meer dan 120 burgers. Na enkele dagen hadden de Koerdische militanten de stad opnieuw onder controle.

Meest gelezen