"Internationale" festivaldief gevat op Gentse Feesten

In Gent is zondag een 36-jarige Algerijnse gauwdief opgepakt die herkend werd door Duitse politieagenten die in het kader van een Europol-uitwisseling te gast zijn op de Gentse Feesten. "Veel gauwdieven gaan in Europa van festival tot festival", zegt teamleider Peter Van De Wynkele van de unit gauwdiefstallen van de Gentse politie.

De gauwdief werd herkend terwijl hij in een hamburgertent op de Korenmarkt zat. Omdat hij nog een celstraf van 18 maanden moest uitzitten, is hij onmiddellijk naar de Nieuwe Wandeling overgebracht. De man werd de laatste keer op een festival in Zürich opgemerkt. De afgelopen dagen werden nog 6 andere gauwdieven opgepakt, het aantal feiten (veertigtal) ligt lager dan de afgelopen twee jaar.

De samenwerking met de politie uit München kwam tot stand na een bijeenkomst van Europol rond gauwdiefstallen op festivals. "De politie van München analyseert al jaren de daders van gauwdiefstal op hun Oktoberfest", zegt hoofdinspecteur Peter Van De Wynkele. "Daaruit blijkt dat de dieven ook voor gauwdiefdiefstallen gevat werden op andere festivals buiten Duitsland, waaronder Zwitserland, Engeland of België."

"Europol heeft over de bestrijding van gauwdiefstallen en zakkenrollerij op grootschalige evenementen tactische aanbevelingen overgemaakt. Eén daarvan is een samenwerking van gespecialiseerde teams pickpocket, nationaal en internationaal, op evenementen. De samenwerking tussen de gespecialiseerde teams zal de pakkans van professionele gauwdieven gevoelig doen stijgen." Naast de inzet van de Duitsers, werkt ook een gespecialiseerd team uit Hasselt op de Gentse Feesten.

De politie zegt in eerste instantie proactief te werken door op verdachte personen af te stappen. Daarnaast zijn er anonieme politiemensen die gauwdieven op heterdaad proberen te betrappen.

De Gentse Feesten zijn het derde festival in Europa, na het Oktoberfest in München en de festiviteiten van Las Fallas in de Spaanse provincie Valencia.