Dieter Moebius, pionier van elektronische muziek, overleden

Dieter Moebius, een van de pioniers in de wereld van de elektronische muziek, is maandag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Michael Rother, die samen met Moebius in de band Harmonia speelde. Over de plaats en de oorzaak van het overlijden werd geen mededeling gedaan.

Moebius werd in 1944 in Zwitserland geboren en volgde kunstopleidingen in Brussel en in West-Berlijn. In die laatste stad stond hij mee aan de wieg van de krautrock, een muziekgenre dat gekenmerkt werd door minimalistische arrangementen en het gebruik van de synthesizer.

Samen met onder meer Hans-Joachim Roedelius vormde Moebius sinds 1970 de groep Cluster. Dezelfde bandleden maakten samen met Michael Rother - ook bekend van de groep Neu! - deel uit van de band Harmonia.

Moebius kreeg als kind een opleiding in klassieke muziek, maar veranderde naar eigen zeggen van koers nadat hij Chuck Berry en The Velvet Underground rockmuziek hoorde spelen. Verder verklaarde hij ook beïnvloed te zijn geweest door de chaos in het Berlijn van de jaren zestig.