Donald Trump pest tegenkandidaat: privételefoonnummer vrijgegeven op tv

Donald Trump ligt op ramkoers met zijn tegenkandidaten binnen de Republikeinse partij om de nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen binnen te halen. Nadat senator Lindsey Graham hem had bekritiseerd, gaf de miljardair het nummer van Graham zomaar vrij. De gsm van de Republikeinse kandidaat staat sindsdien roodgloeiend.

Het botert al een tijd niet tussen de atypische Trump en zijn Republikeinse partij. Eerder haalde Trump oud-kandidaat John McCain door het slijk en nam hij zijn militaire verleden op de korrel."McCain is alleen maar een oorlogsheld omdat hij gevangen zat", klonk het uit de mond van de Amerikaanse miljardair.

Dat viel niet in goede aarde, noch bij Republieken, noch bij Democraten, noch bij veteranengroeperingen. De Republikeinse senator Lindsey Graham, een vriend van McCain en één van de 16 kandidaten voor de nominatie bij de Republikeinen, nam de verdediging van McCain op zich. "Waag je kans om president te worden. Maar wees niet 's werelds grootste eikel", richtte Graham zich tot Trump. De senator stelde dat Trump een grens had overschreden en dat dit het begin van het einde was voor de mogelijke kandidatuur van de miljardair.

Trump besloot wraak te nemen tijdens een speech in South Carolina, voor ruim 500 man en uitgezonden op tv. "Graham is een idioot en een lichtgewicht." Daarop haalde hij een briefje boven waarop het gsm-nummer van senator Graham stond geschreven. "Probeer maar te bellen. Graham zal niets regelen, maar hij zal wel praten met jullie."

Sindsdien staat de gsm van de Republikeinse senator roodgloeiend. Zijn voicemail staat helemaal vol, laat zijn woordvoerder weten. Op Twitter vraagt Graham zich ironisch af of hij nu niet best een nieuw toestel koopt.

Heisa legt Trump geen windeieren

Met dit laatste wapenfeit begint Trump het interne conflict stilaan op de spits te drijven. De Republikeinse leiders en kandidaten voor de nominatie raken steeds meer gefrustreerd door de uitlatingen en twijfelachtige acties van Donald Trump.

Toch lijkt het de miljardair geen windeieren te leggen. In recente peilingen blijft Trump het goed doen. Zijn voorstanders zijn er dan ook van overtuigd dat sommige media en de tegenkandidaten de heisa overroepen om het tij te doen keren. Maar zelfs anti-Trumpers vrezen dat een deel van de Amerikaanse kiezers zich zal blijven aangetrokken voelen tot Trump, die in deze campagne zich kan uitspelen als een frisse politieke persoonlijkheid in tegenstelling tot het establishment in Washington.