Frans meisje dat met hiv besmet is sinds geboorte, is in remissie

Een 18-jarig Frans meisje dat sinds haar geboorte draagster is van het hiv-virus, is in remissie (ze is niet ziek). Dat blijkt uit een studie die gisteren is voorgesteld op een medisch congres in Vancouver, in Canada. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer "dat een langdurige remissie verkregen kan worden na een vroegtijdige behandeling".

Het meisje werd tot haar 6 jaar behandeld met hiv-remmers. Het is het allereerste geval dat toont "dat een langdurige remissie verkregen kan worden na een vroegtijdige behandeling bij een kind dat sinds haar geboorte met hiv besmet was", aldus dokter Asier Sáez-Cirión van het Institut Pasteur tijdens het medisch congres.

Het concept van langdurige remissie, of de afwezigheid van ziekte-activiteit bij patiënten die lijden aan een chronische ziekte, werd al aangetoond door een studie uit 2013. Daar werd ook al het belang beklemtoond van een vroegtijdige behandeling om de hiv-infectie te controleren.

Voor de onderzoekers is het geval van deze jonge vrouw "een belangrijk feit, dat nieuwe onderzoekspistes opent". Toch onderlijnen ze ook dat "deze remissie niet gelijkgesteld kan worden aan een genezing". Deze jonge vrouw blijft besmet met hiv, en het is onmogelijk om de evolutie van haar gezondheidstoestand te voorspellen.