Italië teleurgesteld over Europese afspraken rond bootvluchtelingen

Italië reageert teleurgesteld op de beslissing van de Europese Unie om maar iets meer dan 30.000 bootvluchtelingen op te vangen. Eerder was beloofd om minstens 40.000 bootvluchtelingen te verspreiden over de andere lidstaten. Heel wat vluchtelingen die de Middellandse Zee proberen over te steken, stranden in Italië.
Bootvluchtelingen voor het Italiaanse eiland Lampedusa

Dit jaar alleen al zijn meer dan 150.000 bootvluchtelingen erin geslaagd om Italië en ook Griekenland te bereiken. De twee landen hoopten dan ook op voldoende steun van de andere Europese landen om die stroom te verdelen, maar de andere EU-landen zullen amper 32.000 bootvluchtelingen opvangen. Italië is teleurgesteld, zegt correspondente Hedwig Zeedijk. "De teneur is hier inderdaad algemene teleurstelling. Dat lees je in alle kranten."

Het zijn Spanje, Oostenrijk en Polen die op het laatste moment tijdens de onderhandelingen afhaakten. Het is vooral bij dat laatste land dat Rome zich vragen stelt. "Er zijn heel wat Polen die in Italië wonen en werken. Toen zij daar behoefte aan hadden, heeft Italië voor hen de deuren geopend. Nu Italië hulp nodig heeft, willen de Polen niet van harte helpen", aldus Zeedijk.

Binnen zes maanden zullen de 28 lidstaten van de EU opnieuw bijeenkomen om de quota van de bootvluchtelingen te herzien. De toevloed van migranten naar Italië is intussen aan het stabiliseren. Op dit moment is Griekenland de belangrijkste bestemming geworden voor bootvluchtelingen.