Jean Van Hamme stopt met "Largo Winch"

Stripscenarist Jean Van Hamme, de geestelijke vader van "XIII", "Thorgal" en "Largo Winch", stopt, na twintig albums, met het schrijven van scenario's voor "Largo Winch". De reeks over een jonge en in eenvoudige jeans geklede miljardair was goed voor een miljoenoplage. Dat meldt de 76-jarige Van Hamme in een interview met het vakblad Casemate.

Jean Van Hamme zegt niet veel plezier meer te beleven aan het werken aan de Largo-verhalen. Nummer twintig van de reeks, dat eind dit jaar of begin volgend jaar verschijnt, "zal mijn laatste zijn", zegt Van Hamme in een interview in het stripblad Casemat.

Zowel de uitgever als tekenaar Philippe Francq zijn al op de hoogte gebracht. Naar Van Hamme doet uitschijnen, liggen ook meningsverschillen met Francq aan de oorzaak van zijn besluit.

"Largo Winch" zag in 1990 het levenslicht en was gebaseerd op romans van Van Hamme zelf. De hoofdfiguur erft een fortuin en moet als playboy aan de slag in de wereld van de 'big business', maar gelukkig ook van de mooie meiden.

De stripreeks, losjes gebaseerd op de actualiteit, bleek een groot succes: tot dusver werden 12 miljoen Largo-verhalen verkocht. Dat is evenveel als "Thorgal" en twee miljoen minder dan de "XIII"-reeks.

Van Hamme was in 2007 al gestopt met de scenario's van de door William Vance getekende "XIII"-albums en van de "Thorgal"-reeks van Grzegorz Rosinski). Voor beide reeksen werd hij vervangen door Yves Sente.