Koningspaar en kinderen bij laatste Te Deum aartsbisschop Leonard

Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen hebben in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel het Te Deum bijgewoond naar aanleiding van de nationale feestdag. Voor aartsbisschop André-Joseph Leonard, die de viering voorging, was het zijn laatste Te Deum. Buiten stonden zo'n 1.500 mensen om de koninklijke familie te begroeten. De outfit van de koningin, met een grote hoed in een uitermate subtiel lichtgroen, oogstte heel wat bekijks.
Nicolas Maeterlinck

Tijdens het Te Deum bedankte aartsbisschop Leonard de koning voor zijn toespraak, waarin de vorst een pleidooi hield voor het vormen van echte menselijke relaties en opriep tot meer solidariteit met de zwaksten in onze maatschappij. Een van de voorbeden was ook een gebed om een einde aan de terroristische spiraal die de wereld in zijn greep houdt.

Het Te Deum werd bijgewoond door premier Charles Michel (MR) en ministers Kris Peeters (CD&V), Didier Reynders (MR), Koen Geens (CD&V) en Steven Vandeput (N-VA). Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (foto in tekst) was een opgemerkte gast. Leden van Open VLD waren niet aanwezig, net zo min als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon of kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Tijdens de viering arresteerde de politie in het park van de kathedraal een man van wie gedacht werd dat hij geseind stond. Na controle van zijn identiteit bleek het echter om een andere persoon te gaan. Daarop werd de man opnieuw vrijgelaten.

Opmerkelijk is ook dat de gasten op het Te Deum voor het eerst een uitnodiging gekregen hadden waarop een unieke QR-code stond. Die werd aan de ingang van de kathedraal gescand door politieagenten, die vervolgens ook nog de identiteitskaart nakeken. Volgens de politie ging het zowel om een veiligheidsmaatregel als om een stap in de modernisering van de organisatie van het Te Deum.

Nicolas Maeterlinck