Nationale feestdag afgesloten met vuurwerk

Zo'n 400.000 mensen zijn dinsdag naar Brussel afgezakt voor de feestelijkheden rond de nationale feestdag. 50.000 van hen woonden het afsluitende vuurwerk bij op het Paleizenplein en het Koningsplein. Er vonden geen incidenten plaats bij de festiviteiten in de hoofdstad.

Eerder op de dag was er in de hoofdstad het traditionele militair en burgerlijk defilé. Het thema voor dit jaar was "samenwerken". Daarbij kwam de nadruk te liggen op het belang van de nauwe samenwerking tussen de militaire en burgerlijke componenten.

Een opvallend voorbeeld hiervan was de steun die Defensie verleende aan de politiediensten in het kader van de bijzondere bewakings- en beschermingstaken naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in Verviers in januari dit jaar.

Koning Filip en koningin Mathilde arriveerden even na 16 uur aan het Paleizenplein. Ze werden verwelkomd door onder meer Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), premier Charles Michel, vertegenwoordigers van de Brusselse, Waalse , Duitstalige en Franstalige Gemeenschapsregeringen en tal van andere politici en hoogwaardigheidsbekleders. Ook de vier kinderen van het vorstenpaar waren aanwezig, net als prins Laurent en prinses Claire en prins Lorenz en prinses Astrid. Koning Albert en koningin Paola verkozen zelf om het defilé niet bij te wonen. Voorts waren wel de N-VA-ministers Jan Jambon en Steven Vandeput present, maar hun partijgenoten, Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bleven afwezig.

Het militaire defilé telde meer dan 1.400 deelnemers: 1.119 Belgische militairen, 84 buitenlandse militairen (uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg), 145 veteranen en 125 jongeren (marinekadetten, luchtkadetten en para junior- en commando junior-stages). Het gemotoriseerde defilé bestond uit 72 voertuigen van de Landcomponent. Diverse vliegtuigen en helikopters overvlogen het Warandepark, waaronder F-16's, een Sea King en zijn opvolger, en de bekende C-130 transportvliegtuigen.

Ook de politie nam deel aan het defilé. Vorige week raakte bekend dat de politievakbonden aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hadden gevraagd om het defilé van de agenten af te gelasten, omdat ze de agenten niet willen blootstellen aan een "onnodig risico". Jambon besliste later echter dat de politie wel moest deelnemen.

350.000 21 julivierders, geen incidenten

Naast het militaire defilé organiseerde Defensie ook een waaier van activiteiten, animatie en demonstraties in de Regentschapsstraat en op het Koningsplein.

De vele activiteiten en feestelijkheden hebben volgens de politie zo'n 400.000 mensen naar Brussel gelokt. 's Avonds was er nog het Resto National op het Vossenplein in de Marollen. Daar werden mosselen met frieten geserveerd. Zo'n 1.300 eters trokken erop af, het evenement was volledig uitverkocht. De feestdag werd afgesloten met het traditionele vuurwerk.

Volgens politiewoordvoerder Christian De Coninck werden er geen incidenten genoteerd. Het Rode Kruis heeft 335 personen verzorgd, zo meldt woordvoerster Nancy Ferroni. In de meeste gevallen ging het om mensen die onwel waren geworden. Achttien mensen werden naar het ziekenhuis overgebracht, maar niemand was er erg aan toe.