Nieuw-Zeelander zet Scrabble-wereld op zijn kop

Nigel Richards heeft het wereldkampioenschap van het woordspel Scrabble (Franse versie) gewonnen. Niets bijzonders, lijkt het, behalve dat Richards uit Nieuw-Zeeland komt en nauwelijks een woord Frans spreekt. Het 44e WK vond overigens plaats in België, in de grote aula van de Franstalige universiteit UCL in Louvain-la-Neuve.

Richards spreekt dus geen Frans, maar had in negen weken tijd naar eigen zeggen het volledige Franse Scrabble-woordenboek uit het hoofd geleerd. Met succes blijkbaar. Hij zette andere deelnemers die wel vlot Frans spreken een flinke pad in de korf. Ze gaven hem een staande ovatie voor zijn overwinning. De unieke overwinning inspireerde de Franstalige Scrabblefederatie trouwens tot een felicitatietweet: "Proficiat, fantastisch gedaan". Op sociale media regende het gelukwensen en verwonderde/bewonderende boodschappen.

Nigel Richards versloeg in de finale Schélick Ilagou Rekawe uit Gabon. Tijdens de finale betwistte hij met succes een woord dat zijn tegenstander had gelegd, een vorm van het werkwoord 'fureter' (snuffelen, speuren). Richards is de eerste speler die het WK Scrabble in twee verschillende talen wint. Eerder werd hij al drie keer wereldkampioen in de Engelstalige versie.

Richards is 48 en woont momenteel in Maleisië. Hij is een vegetariër die niet rookt of drinkt en naar verluidt maar twee passies heeft: Scrabble en fietsen. In het Frans kan hij naar verluidt wel 'bonjour' zeggen - zij het met een flink accent maar vlot praten in zinnen lukt niet. Hij leerde de oneindig lange woordenlijst uit het hoofd zonder de betekenis van de woorden te kennen of hun uitspraak. Volgens sommigen is Scrabble dan ook meer een sport voor wiskundigen dan voor mensen met een talenknobbel.

Er waren 800 deelnemers komen opdagen in Louvain-la-Neuve voor het 44e WK Scrabble in het Frans. De finale, die gisteren plaatsvond, volgde na drie dagen van eliminatiewedstrijden.

lees ook