Presidentsverkiezingen in Burundi verlopen in gespannen sfeer

In Burundi zijn de presidentsverkiezingen in een gespannen sfeer verlopen. De huidige president, Pierre Nkurunziza, gaat voor een derde ambtstermijn, hoewel dat volgens de grondwet niet mag. De oppositie boycot de stembusgang en gisteravond en afgelopen nacht zijn er meerdere gewelddadige incidenten geweest. Drie mensen zijn om het leven gekomen.

Kort voor de opening van de stembureaus waren ten zuiden van de hoofdstad Bujumbura een explosie en geweerschoten te horen. Eerder op de nacht zou al een agent zijn omgekomen door een granaatexplosie. Ook gisteravond waren er meerdere gewelddadige incidenten. Er zou ook een burger overleden zijn.

Het geweld heeft ertoe geleid dat de opkomst onder de stemgerechtigden in de hoofdstad Bujumbura vrij laag was. In de andere streken vooral op het platteland en in het noorden - waar president Nkurunziza zelf per fiets kwam stemmen - kwamen wel heel wat meer mensen stemmen, meldt de voorzitter van de Burundese kiescommissie.

"Verkiezingen niet geloofwaardig"

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR, foto in tekst) betreurt de gang van zaken. "Deze verkiezingen beantwoorden niet aan de minimumvereisten voor inclusiviteit en transparantie. Ze zijn niet geloofwaardig en ze zullen niet tot een oplossing voor de crisis in het land bijdragen", klinkt het in een mededeling.

Volgens Reynders lossen de verkiezingen niets op en valt er meer heil te verwachten van dialoog. Reynders roept Burundi ook op "binnen de geest te blijven van de consensus en inclusiviteit van de Arusha-akkoorden, die de hoeksteen van de grondwettelijke orde en stabiliteit in Burundi blijven". De vredesakkoorden van Arusha maakten een einde aan een burgeroorlog die tussen 1993 en 2005 zowat 300.000 slachtoffers maakte.

De presidentsverkiezingen in Burundi zijn erg omstreden. Huidig president Pierre Nkurunziza had in april bekendgemaakt dat hij kandidaat is voor een ongrondwettelijke derde ambtstermijn. Sindsdien is het erg onrustig in het Centraal-Afrikaanse land. De repressie waarmee het protest tegen die kandidaatsstelling de kop werd ingedrukt, leidde tot een tachtigtal doden en een internationaal isolement van het land. Waarnemers vrezen ook dat de huidige crisis zal evolueren naar een gewapend conflict. Meer dan 150.000 Burundezen zijn gevlucht naar buurlanden.