Proces ex-dictator Habré is uitgesteld naar september

In Senegal is het proces tegen de Tsjadische ex-dictator Hissène Habré uitgesteld naar 7 september. Dat moet zijn advocaten de kans te geven zich vertrouwd te maken met het dossier. Habré wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid, moord met voorbedachte rade en folterpraktijken.
Hissène Habré gisteren bij de start van zijn proces.

Het proces was gisteren begonnen. Habré weigert om voor de rechter te verschijnen of zich te laten vertegenwoordigen. Dinsdag wees de rechtbank dan maar drie advocaten aan die hem moeten bijstaan. Zij hebben nu van de rechter 45 dagen de tijd gekregen om zich in het dossier in te werken, waardoor het proces rond 7 september hernomen zal worden.

Meteen na de aankondiging door de rechter ging Habré rechtstaan toen zijn aanhangers "Allah akbar" (Allah is groot) riepen. Hij lachte hen toe, balde zijn vuist en maakte daarna een V-teken.

Georges-Henri Beauthier, een van de advocaten die de slachtoffers vertegenwoordigt, was teleurgesteld. "We waren hier graag van op de hoogte gehouden", vertelde hij aan het Franse persbureau AFP. "Habré heeft het recht te zwijgen, maar wij hebben recht op een proces."

De vroegere dictator is de eerste ex-president die zich wegens dergelijke misdaden voor een rechtbank in een Afrikaanse staat ten zuiden van de Sahara moet verantwoorden. In de loop van het proces zullen de getuigenissen van zowat 2.500 slachtoffers van het Habré-regime gehoord worden.