Toplui van Toshiba nemen ontslag na boekhoudschandaal

De huidige en vorige CEO van de Japanse industriële groep Toshiba hebben ontslag genomen. Dat meldt het bedrijf. De beslissing is een gevolg van een groot boekhoudschandaal, waarvoor zij verantwoordelijk worden geacht.

CEO Hisao Tanaka kondigde zoals verwacht zijn ontslag aan, nadat eerder op de dag ook Norio Sasaki, de vroegere CEO en nu vicevoorzitter van de raad van bestuur, dat had gedaan. Sasaki deed meteen ook afstand van zijn functies in de regeringscommissies, zo meldt minister van Economie en Financiën Akira Amari. Nog zes andere topfiguren stapten op. Tanaka wordt opgevolgd door Masashi Muromachi.

Uit een intern onderzoek was onlangs boekhoudkundig gesjoemel bij Toshiba aan het licht gekomen. Het Japanse technologiebedrijf Toshiba moet 152 miljard yen (1,1 miljard euro) aan gerapporteerde winsten tussen 2008 en 2014 corrigeren. De fouten werden gemaakt onder druk van het management. "We bieden onze excuses aan tegenover de aandeelhouders en investeerders", staat in een persbericht van Toshiba.